Miten menestyä oikeustieteen valintakokeessa?

02.02.2021

Tämä on kysymys, joka nousee esille vuosittain hakijoiden joukossa. Moni etsii ja hakee avainta pääsykoemenestykseen vuodesta toiseen, sitä löytämättä. Toisilla taas tärppää heti ensimmäisellä yrityksellä.

Kuten kaiken oppimisen taustalla, myös oikeustieteen valintakokeen kohdalla yksi suurimmista (käytännössä suurin yksittäinen tekijä) menestymistä ennakoivista tekijöistä on hakijan motivaatio. Motivaatio saa ihmisen toimimaan ja vain toiminnan seurauksena syntyy tuloksia. Se, millaisia tuloksia syntyy, on seurausta kognitiivisista kyvyistä, ympäröivistä olosuhteista ja käytetyistä menetelmistä.

Kognitiivinen kyvykkyys tarkoittaa yksinkertaisesti hakijan kapasiteettia käsitellä ja painaa mieleensä pääsykoemateriaalia. Puhutaan siis älykkyydestä ja muistikapasiteetista. Nämä ovat pääosin geneettisiä ominaisuuksia, joihin on hakuvaiheessa käytännössä mahdotonta vaikuttaa. Tärkeintä on luottaa omaan kapasiteettiin, eikä vertailla sitä muihin.

Se, mitä elämässäsi tapahtuu hakujakson aikana saattaa vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten pärjäät valintakokeessa. Hyvä, onnellinen ja turvallinen ympäristö on omiaan parantamaan oppimistuloksia. Ahdistava, pelottava ja sekava ympäristö heikentää keskittymiskykyä merkittävästi, joka heijastuu oppimistuloksiin negatiivisesti. Pyri ympäröimään itsesi turvallisilla ja tukevilla ihmissuhteilla, jotka eivät kuitenkaan vie liikaa aikaa itse opiskelulta.

Tavallisesti suurin osa hakijoista hyödyntää pääsykokeisiin valmistautuessaan vain lukemista, muistiinpanoja ja valmennuskurssia. Osalle nämä menetelmät ovat täysin riittäviä, eikä muuta tarvitse tai edes kannata miettiä. Jos et ole varma riittävätkö ne sinulle, voit harkita Oikisluotsin pääsykoeäänikirjaa.


Kirjoittaja on luokanopettaja ja Oikisluotsi Oy:n toimitusjohtaja Tuure Leinonen